VyZyr – Hoe het ontstond en waar we nu staan…

L.S.

In deze blog kijk ik terug op de doorlopen ontwikkelingen van Business Intelligence (en VyZyr specifiek), vanuit een persoonlijk oogpunt. Daarbij belicht ik het ontstaan van VyZyr, welke ontwikkelingen het heeft doorlopen en waar VyZyr vandaag, op 14 mei 2017, staat.

Hoe het begon

Toen ik zelf aan mijn ambtelijke bestaan begon, ergens in 1996, was ICT in overheidsinstellingen vooral gericht op automatisering, oftewel, de mechanisatie van een serie administratieve handelingen.

PC`s waren in deze tijd nog uitgerust met Windows 3.1 (en sommige al met Windows 95).

Een revolutie op het gebied van gebruiksgemak in kantoorautomatisering.

Ik herinner me onze eerste stappen nog richting een stukje informatisering. Eerste, voorzichtige afspraken die gemaakt werden in het gemeentelijk informatiebeleid. Vaak dikke “papieren tijgers” die, naar buiten toe, bewijs voerden over een professionele integratie van ICT. De efficiencyslagen lieten echter lang op zich wachten. Weliswaar werden prestatie-indicatoren benoemd, maar de informatie die daar tegen werd afgezet, werd vaak vanuit een stuk doelredenatie samengesteld.

Managementinformatie werd vaak gecreëerd op basis van lange lijsten met gegevens, die van tientallen centimeters dikke pakken kettingformulieren gelezen werden. Dat was de waarheid anno 90`er jaren.

De trigger voor het ontstaan van VyZyr

Dag in, dag uit werd gesleuteld in de SQL kern van ons RDBMS. Met relatief veel inhoudelijke databasekennis en veel vallen en opstaan werd uiteindelijk steeds een antwoord geleverd op de ingewikkelder wordende vragen.

Toen ergens in de tweede helft van de 90er jaren een stuk -niet nader te benoemen- software steeds meer aan populariteit aan het winnen was, ging ook ik snel overstag en zat ik binnen de kortste tijd te wachten op een voortgangsindicator (in de vorm van een zwemmend visje) om de resulaten van mijn Query te bewonderen in een vooraf vastgestelde layout.

Het basisconcept van een stuk scriptautomatisering sprak mij direct aan en heeft mij ook, zeker tijdens het eerste jaar, als enthousiaste volgeling gevangen. Vooral voor de aanmaak van rapport-achtige bulletins was dit een prima instrument. Er kleefden echter een paar nadelen aan waar ik, als systeemontwikkelaar, steeds meer moeite mee kreeg:

  • Het ontbreken van een stuk output naar een draaitabel. Ik wilde immers, net als in Excel, zelf mijn samengestelde rapport kunnen bewerken.
  • Ook de toegang voor eindgebruikers vond ik erg omslachtig. Gebruikers moesten in een windows verkenner zelf de overzicht opzoeken waar ze mee moesten werken. Dan moest ook weer ingelogd worden, enz.
  • Maar het onderwerp dat echt voor mij aanleiding was om een nieuw instrument te ontwikkelen was toch wel dat visje dat vaak urenlang bleef hangen en uiteindelijk tot een systeemcrash leidde.

De eerste contouren van VyZyr

Ik herinner mij de grote koppen in de rapporten van diverse BI onderzoeksbureaus nog goed… “Meer dan 95% van de BI gebruikers maken nog steeds gebruik van Excel !” Dat was natuurlijk niet voor niets… Excel had een magische functionaliteit: de draaitabellen. Hiermee konden managers en eindgebruikers snelle data-analyses maken en meteen ook grafisch weergeven. Jammer dat Excel geen eenvoudige mogelijkheid had (behalve ODBC) om aan te sluiten op externe gegevensbronnen.

Ik bedacht dat er een systeem moest komen met deze laagdrempeligheid als eerste kader. Laagdrempelig voor BI specialist, applicatiebeheerder,  manager en zelfs voor de eindgebruiker uit de operationele afdeling. Tegelijkertijd moest het systeem net zo veelzijdig zijn als die systemen van de “grote aanbieders in de markt”. Vooral deze laagdrempeligheid zou zich kunnen ontwikkelen tot een waardevol Unique Selling Point. De eerste contouren van VyZyr zaten al in mijn hoofd…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 + acht =